Friday 25 August 2017

DIY: Králičí lacláče


Tenhle model mi dal opravdu zabrat! Ne že by byl návod nějak složitý, to ne, ale pletla jsem ho v podstatě na třikrát. Poprvé bez králíka, podruhé s králíkem, ale špatně umístěným, no a až na potřetí dopadlo všechno dle mých představ. Trpělivost nikdy nebyla mou silnou stránkou, vždycky jsem chtěla mít vše rychle hotovo, téměř bez ohledu na kvalitu. Nevím, co a kdy se ve mně zlomilo, ale najednou si dělám vzorky, zkouším více variant, než se pustím do samotného výrobku, přeměřuji, přepočítávám no a nejsem-li stoprocentně spokojená, taky dost pářu…


Při pletení se návody spíše jen inspiruji a upravuji si je dle svého. Každý má také jiný styl pletení a utahování ok, takže většinou nedodržuji počty ok tak jak jsou v návodu, spíše se řídím rozměry v cm. Tak například tyto lacláče jsem pletla ze 100% bambusu (úžasný materiál!), králíka jsem nevyplétala jinou barvou, zvolila jsem jen jiný vzor, v zadním díle jsem nepřidávala oněch 27 ok (viz návod) a rantl jsem začala plést mnohem dříve, aby lacláče pěkně „přilnuly“ k tělu. Na zadní díl jsem také umístila odepínací bambulku = ocásek, kterou, doufejme, použiju při prvním focení miminka.

Originální návod můžete zdarma po registraci stáhnou na webu ZDE pro usnadnění jsem vám přeložila variantu pro novorozence, pro ostatní velikosti si stačí jen hlídat to správné písmeno v návodu: a) novorozenci; b) 3 měsíce; c) 6 měsíců; d) 12 měsíců a e) 18 měsíců.



Co budete potřebovat?
Jehlice č. 2 a 2,5
Příze Partner Baby, lze koupit ZDE, případně jiná příze vhodná pro miminka o stejné „tloušťce“
2 knoflíky
Zkušební vzorek: 10x10 cm lícového žerzeje (1řada hladce, 1 řada obrace) = 33 ok a 44 řad

Návod pro novorozence:
Zadní díl:
*** Nahodíme 36 ok na jehlice č. 2 a upleteme rantl (střídáme 1 oko hladce/1 obrace) do výšky 1,5cm (asi 8 řad). Dále pokračujeme na jehlicích č. 2,5 lícovým žerzejem – tedy střídavě pleteme řadu hladce (líc) a řadu obrace (rub). Zároveň přidáme v 8. řadě na každé straně práce 1 oko = máme celkem 38 ok.
Ve výšce 3,5 cm od rantlu (tedy celková výška je 5 cm) práci odložíme a upleteme stejným způsobem druhou nohavičku. Následně oba díly spojíme a zároveň mezi ně přidáme 4 oka. Na jedné jehlici bychom tedy měli mít nohavici + 4 oka + druhou nohavici, celkem 80 ok. ***
Postupně začneme ujímat, a to každou 14. řadu na obou stranách práce 3x1 oko a poté každou dvanáctou řadu opět na obou stranách 2x1 oko. Nyní máme 70 ok.
Ve výšce 21,5 cm od rantlu přidáme 27 ok (celkem máme 97 ok) a pokračujeme jehlicí č. 2 rantlem střídáním ok 1 hladce/1 obrace.
Zároveň formujeme průramky – na obou stranách tak ujímáme 1x5 ok, 2x4 oka, 2x3 oka, 1x2 oka a 2x1 oko. Máme 51 ok.   
Po 6,5 cm této druhé rantlové části ujmeme uprostřed práce 11 ok a formujeme kšandy. Máme tedy dvě oddělené části práce, každou začínáme s 20 oky. Z vnitřní strany kšandy každou druhou stranu ujmeme 1x3 oka, 1x2 oka a 2x1 oko. Na jehlici zbyde 13 ok, které pleteme až do celkové výšky 12,5 cm od začátku druhého rantlu, poté vypracujeme dírku na knoflík. Z každé strany ještě ujmeme každou druhou řadu 3x1 oko čímž vytvarujeme konec kšandy do špičky, a zbytek ok ukončíme.
Stejně vypracujeme i druhou kšandu.
Přední díl:
Začínáme stejně jako u zadního dílu, upleteme část označenou hvězdičkami ***. Na jehlici nyní máme 80 ok a začneme ujímat z každé strany každou 12. řadu 5x1 oko. Na jehlici máme 70 ok.
Zároveň ve výšce 7 cm začneme vyplétat králíčka dle vzoru. Můžete zvolit výplet jinou barvou případně, jako já, jen jiným vzorem. V případě velikosti novorozence má vzor celkem 59 řad.
Po 20 cm začneme ujímat průramky na každé straně každou druhou řadu následovně: 2x5 ok, 1x4 oka, 1x3 oka, 2x2 oka a 1x1 oko. Na jehlici zůstane 26 ok.
Ve výšce 23,5 cm celou práci ukončíme.
Oba díly sešijeme, přišijeme knoflíky a obháčkujeme či obpleteme kšandy a zadní díl (pokud chcete, tak i přední), aby vše vypadalo „uhlazeněji“.  







SHARE:

No comments

Post a Comment

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig