Wednesday 6 September 2017

Pracovat nebo být doma?


Pokud v Holandsku nepracujete nebo si alespoň nehledáte práci, jste divní:
„Co bude tvoje žena dělat, kde bude pracovat?“
„Je těhotná, brzy nastupuje na mateřskou.“
„Aha. No a kde bude zatím pracovat?“

Podobně jako u manžela v práci probíhaly i mé rozhovory s expat partner support programem:
„Jak vám můžeme pomoci sehnat práci?“
„Jsem těhotná.“
„To nevadí. Kde byste chtěla pracovat?“
„Brzy nastupuji na mateřskou,“
„Aha. Ale i tak vám můžeme začít hledat práci.“


Fakt, že druhý z páru nepracuje, ambiciózním Holanďanům připadá naprosto nepochopitelný. Buď je daný člověk líný a nebo, což je trápí mnohem víc, svého zaměstnance asi příliš dobře platí (!), že si jeden z rodiny může dovolit zůstat doma!

Další šok jsem místním způsobila ve chvíli, kdy jsem jim oznámila, že s dítětem žena v ČR zůstává doma běžně 3-4 roky. Co víc, dokonce si (zatím) nemůže vybrat kratší rodičovskou dovolenou než 2 roky. „A to zaměstnavatelům nevadí???“ V Holandsku je totiž mateřská dovolená pouze 16 týdnů a to včetně doby před porodem. Ano, 16 týdnů a pak jdete zpět do práce! Sice tu naprosto běžně fungují částečné úvazky, ale i tak. To, že zhruba tříměsíční miminko odkládáte do jesliček (tzv. daycare) by u nás snesl málokdo. Aby však systém nebyl až tak moc krutý, mají ženy v Holandsku nárok strávit 25 % času v práci kojením, anebo odstříkáváním mléka, a to až do 10 měsíců věku jejich dítěte. K tomu jim má zaměstnavatel povinnost vyhradit klidnou místnost, kde mohou být o samotě. Wunderbar!

Zdroj: cratosverkeersregelaars.nl
Zdroj: funny-costumes.nl

Nicméně po možnostech práce se již poohlížím. Zatím mě zaujaly dvě profese, které jsou krásným příkladem umělého vytváření pracovních míst. Mohla bych se stát buď profesionálním živým kuželem nebo přerovnávačem dlažebních kostek. Fakt, že minimální mzda v Holandsku pro rok 2017 činí 1 551,60 EUR (zhruba 40 tis. Kč) měsíčně či chcete-li 71,61 EUR denně, všemu dodává ještě na větší atraktivitě.

Úkolem živého kužele je stát na silnici, kde se něco opravuje, v uniformě – reflexním oblečku, na kterém je nakreslen kužel, a dávat řidičům najevo, že tudy neprojedou, případně ukázat směr, kterým mají jet. Někdy je opravovaný úsek větší, je tedy zapotřebí více kuželů. Bohužel jsem ještě nevypozorovala, zda se kužel nemusí střídat s těmi, co „skutečně“ pracují, tedy kopou do země nebo lijí asfalt. Ty ale mají jiné oblečky, takže předpokládám, že tomu tak není. Musela bych ale zlepšit svou holandštinu, protože občas se vás projíždějící řidič i na něco zeptá. Naučit se říkat směry by však neměl být zase takový problém.

Rozebrat - převálcovat - složit

To přerovnávač kostek holandsky umět nemusí, kolegové si v práci stejně moc nepovídají, jsou to individualisti a zajímá je výhradně jejich kariéra. Určitě i pokud přerovnáváte kostky. Na druhou stranu je zapotřebí určitá fyzická zdatnost, záleží, jaké kostky vás pošlou přerovnávat. O co tedy jde? Uzavřete kousek chodníku nebo cesty, která je tvořena kostkami, rozeberete je, přejedete válcem a zase je složíte zpět. Nic víc. Žádná oprava potrubí, kanalizace nebo výměna kostek. Prostě rozebrat, uválcovat a znovu složit. Postupně takto přerovnávají všechny cesty ve městě a když skončí, začnou zase od začátku.


Myslím, že až přijde čas, najít si práci nebude těžké...

  
SHARE:

No comments

Post a Comment

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig